För passionerade golvproffs

Slipa trägolvet rätt

Skriven av Bona Professional | 17 August 2020

I varje trägolv finns det en miljon möjligheter. Olika träslag, slipmetoder och ytbehandlingar kan kombineras för att få fram en lång rad av utseenden och funktioner. Materialets mångsidighet är dess styrka, men för dig som golvslipare kan detta också vara en utmaning. Att i varje enskilt fall veta hur du ska arbeta med golvet för att nå önskat resultat. För som du säkert vet gäller det att slipa trägolvet rätt för att spara tid, nå önskat resultat och undvika kostsamma misstag.

Funktion och ytbehandling

Egentligen är det ganska enkelt. Trägolvets plats och funktion styr valet av ytbehandling, som i sin tur styr hur golvet bör slipas. Om trägolvet ligger i en hårt trafikerad offentlig miljö behöver det en tåligare yta än om det ligger i en mer skyddad hemmiljö. Är trägolvet beläget i en idrottshall utsätts det för helt andra typer av påfrestningar än om det ligger i ett kontorsrum. Och så vidare. Innan golvrenoveringen påbörjas bör du därför noggrant gå igenom projektet tillsammans med uppdragsgivaren. Diskutera golvets funktion och vilka ytbehandlingsmetoder som fungerar bäst. När du fått full koll på det vet du också vilken slipsekvens som passar bäst.

 

Rätt slipsekvens ger rätt resultat

Alla trägolv är unika och det finns inte en slipmetod som passar alla. Men när du känner till golvets läge och funktion, samt har beslutat vilken typ av ytbehandling som ska användas, då kan du också bestämma slipsekvens. Det vill säga, vilka moment behöver ingå i slipningen för att förbereda golvet för vald ytbehandling? För att underlätta ditt arbete har Bona tagit fram 3 tydliga och effektiva sliprekommendationer, var och en med sina användningsområden:

  • Enkel

För trägolv som ska ytbehandlas med matt, extra matt eller ultramatt vattenburen lack rekommenderas följande slipsekvens:
1. Grovslipning med Bona 8700 kornstorlek 50
2. Medelslipning med Bona 8300 kornstorlek 80
3. Finslipning med Bona Net Ceramic kornstorlek 120

  • Standard

För trägolv som ska ytbehandlas med blank eller sidenmatt lack, neutral/pigmenterad olja eller hårdvaxolja rekommenderas följande slipsekvens:
1. Grovslipning med Bona 8700 kornstorlek 50
2. Medelslipning med Bona 8300 kornstorlek 60 + 100
3. Finslipning med Bona Net Ceramic kornstorlek 120

  • Struktur

För trägolv som ska borstas rekommenderas följande slipsekvens:
1. Grovslipning med Bona 8700 kornstorlek 50
2. Medelslipning med Bona 8300 kornstorlek 80
3. Borstning med metallborste + Nylonborste
4. Finslipning med Bona Net Ceramic kornstorlek 120


Lyckas med slipningen varje gång

Genom att följa Bonas sliprekommendationer kan du känna dig trygg med att slutresultatet kommer bli bra, oavsett om golvet ska ytbehandlas med en förlåtande lack eller en krävande pigmenterad olja. Sliprekommendationerna är din garanti för att du jobbar effektivt och endast med de moment som är nödvändiga i respektive fall. Detta är bästa sättet att både göra kunden nöjd med slutresultatet, och dig själv nöjd med projektets tidsåtgång och lönsamhet.

Vill du veta mer om att renovera trägolv? Vi har samlat artiklar med inspiration och kunskap på sidan Konsten att renovera trägolv >>