För passionerade golvproffs

Skapa ljusa, skandinaviska trägolv med lack som ytbehandling

Skriven av Bona Professional | 17 August 2020

Ett trägolv är alltid vackert i sin enkla naturliga form. Men av olika anledningar kan man vilja förhöja intrycket med en ljus ytbehandling. Kanske är träet fullt av kvist, såsom vissa enkla furugolv, och kan vinna på att infärgas för att ge ett mer lågmält intryck. Kanske vill din kund skapa den där skandinaviska känslan i rummet, och då är ett ljust trägolv ett självklart val. Lut och vitpigmenterad olja är en vanlig ytbehandlingsmetod, men faktum är att även ett lackat golv kan ge den rätta looken. Och med lack kommer fördelar som ökad slitstyrka och minskat underhållsbehov.

 

Lack är grunden till det rätta utseendet

Som vid alla golvrenoveringar startar arbetet med professionell slipning. Valet av ytbehandlingsmetod avgör vilken slipsekvens som bör tillämpas, det vill säga vilka slippapper och kornstorlekar som är lämpliga. Därefter är grundlacken den viktigaste faktorn för ett ge golvet rätt utseende. En ljus grundlack ger ett vitpigmenterat utseende och bidrar till att jämna ut de nyansskillnader trägolvet kan ha. På sikt innebär rätt val av grundlack även att träets gulningsprocess kan reduceras, så att golvet bibehåller sitt ljusa intryck år efter år. För dig som är mån om att lämna efter dig ett gott arbete är valet att alltid använda en grundlack viktigt. Risken för sidlimning minskar, samtidigt som du skapar förutsättningar för utmärkt vidhäftning för topplacken. Allt för att din kund ska bli riktigt nöjd med slutresultat och hållbarhet.

 

 

Topplacken förseglar och skyddar

Om grundlacken styr utseende och känsla, så är topplacken avgörande för att bevara golvets fräschör på sikt. Val av topplack handlar till största delen om vilken funktion golvet ska ha. Tänk på att du ofta inte behöver rekommendera den mest slitstarka lacken till en privatkund. Ligger golvet i en skyddad hemmiljö, till exempel i ett sovrum, är kraven på slitstyrka förhållandevis låga, och då passar en vattenburen 1-komponents topplack utmärkt. Detsamma gäller delvis för lätt trafikerad offentlig miljö, med tillägget att denna topplack bör vara något tåligare. När vi kommer till merparten av offentlig miljö är kraven på slitstyrka hög, och då krävs en stark 2-komponents topplack som inte slits ner av skor, smuts och andra påfrestningar. Om grundlacken skapar rätt utseende, ger topplacken skydd och den där sista touchen. Tänk på att glansgraden också gör stor skillnad, välj mellan ultramatt, extra matt, matt, sidenmatt och blank.

 

 

Välj produkter som fungerar ihop

Det lönar sig att tänka helhet. Att välja beprövade produkter och system som du vet fungerar. Det spelar ingen roll hur bra du lyckats med slipningen, om grundlacken inte ger golvet det utseende din kund eftersträvar. Nyckeln till ett lyckat resultat ligger i att välja produkter som tagits fram för att fungera väl tillsammans. Bona har väl beprövade system som ger dig som golventreprenör precis den trygghet du behöver. Hållbara produkter med lågt VOC-innehåll, som är enkla att använda och som samverkar för att ge golvet rätt utseende och slitstyrka. Som alltid är det slutresultatet och nöjda kunder som bygger framgång för din verksamhet.

 

Vill du veta mer om att renovera trägolv? Vi har samlat artiklar med inspiration och kunskap på sidan Konsten att renovera trägolv >>