För passionerade golvproffs

Skapa långsiktiga relationer med underhållsprogram för trägolv

Skriven av Bona Professional | 17 August 2020

Ett nylagt eller renoverat trägolv är en fröjd för ögat. Det är också slutet på ditt golvprojekt, eller? Faktum är att det kanske bara är början. Trä är ett levande material som behöver underhållas efterhand som det slits. Genom att erbjuda golvägaren eller fastighetsförvaltaren ett underhållsprogram för golvet kan du ta ägandeskap av det löpande arbete som kommer att krävas. Du får en möjlighet att skapa en långsiktig relation med kunden, som i sin tur kan försäkra sig om att både golv och kostnader hålls under kontroll över tiden.

Vad innebär ett underhållsprogram för trägolv?

Ett underhållsprogram är som en försäkring för golvet. Genom att ta hand om golvet innan slitaget blir för allvarligt kan man undvika att det måste genomgå en mer omfattande renovering, eller rentav behöva bytas ut. Det gäller alltså att hålla koll och agera i tid. Vilken typ av underhåll som behöver utföras, och underhållsintervall, beror dels på hur hårt det dagliga slitaget är, dels på hur golvet är ytbehandlat. Ett lackat golv slits annorlunda jämfört med ett oljat golv, och underhållsprocesserna ser därför olika ut. Följ Bonas underhållsrekommendationer för att ta hand om trägolvet på bästa sätt.

 

 

Fördelar för kunden

Den golvägare eller förvaltare som ansvarar för fastigheten är garanterat inte obekant med begreppet löpande underhåll. Men som golventreprenör sitter du på specialkunskap och kan behöva förtydliga fördelarna med ett specifikt underhållsprogram just för trägolv. Följande argument kan vara viktiga att lyfta fram:

  • Regelbundet underhåll innebär att golvet slits mycket långsammare
  • Underhållsarbetet går snabbare än en fullskalig renovering, vilket medför minimerat driftstopp för din verksamheten
  • Hållbarhet; golvets livslängd förlängs vilket gynnar både miljö och totalekonomi
  • Underhållsarbetet kan planeras in så att det inte stör verksamheten
  • Ett fräscht och attraktivt trägolv har en positiv påverkan på intrycket av hela fastigheten

När din kund väl har insett fördelarna med att vårda sitt trägolv har du goda möjligheter att kunna föreslå ett löpande underhållsprogram.

 

Bilden visar resultatet efter och före underhåll.

 

Fördelar för dig som golventreprenör

Liksom din kund har nytta av att fördela sina underhållskostnader över tid, så kan ditt företag gynnas av ett jämnare intäktsflöde. Ett underhållsavtal med definierade underhållsintervaller innebär att en del av årets budget redan är i hamn, vilket ger en förutsägbarhet i ekonomin. Dessutom blir det enklare att resursplanera, då du i god tid kan schemalägga kommande underhållsarbeten för dig och din personal. Ta därför chansen att vara proaktiv och tala med din kund om hur ni tillsammans kan säkra kvaliteten med ett underhållsprogram. Detta kommer långsiktigt att stärka er relation och även att öppna upp dörrar för fler spännande projekt. Som bekant är det lättare att utveckla en befintlig relation än att skapa en helt ny.

Vill du veta mer? Vi har samlat allt om renovering av trägolv på sidan Konsten att renovera trägolv >>