För passionerade golvproffs

Hållbara och effektiva behandlingar av trägolv

Skriven av Bona Professional | 17 August 2020

Jobbar du med trägolv och renovering? Då kretsar säkert en del av dina frågeställningar kring hållbarhet och miljö. Kanske har din uppdragsgivare önskemål om att det ska användas miljöcertifierade ytbehandlingsprodukter? Eller så vill de säkerställa en god arbetsmiljö i samtliga led, för att uppfylla kraven i sin hållbarhetsrapportering? Oavsett behöver du kunskap och dokumentation kring produkter och metoder inom hållbara behandlingar av trägolv. Likaså vilka golventreprenörer som har rätt kompetens för att möta uppdragsgivarens kravställning.

 

Överlackering bra för att behandla ett slitet trägolv

Det faktum att uppdragsgivaren beslutat att renovera trägolvet, istället för att installera ett nytt, är det viktigaste ur hållbarhetssynpunkt. Genom att ta tillvara ett befintligt golv förlängs dess livslängd och ni bidrar till en god resursanvändning. Vilken metod som sedan ska användas för att renovera golvet styrs bland annat av nuvarande ytbehandling, golvets skick och önskat resultat. Men låt oss anta att golvet är lackat, då detta är den absolut vanligaste ytbehandlingen.

Ur ett hållbarhetsperspektiv är det allra bäst om golvets skick inte hunnit bli för dåligt. Genom att löpande ha koll på golvets skick kan man förhindra att slitaget blir så djupt att det behöver slipas ner till trärent vid renovering. Vid lättare slitage kan ni utföra en så kallad överlackering, som endast innebär ytslipning och applicering av ett nytt lager topplack. 

Förarbetet avgörande för att lyckas med överlackering

För att få ett bra resultat vid överlackering är det mycket viktigt med rätt förarbete. Äldre lackerade trägolv måste slipas och rengöras från gammal polish eller vax, annars är risken stor att det nya lagret lack får dålig vidhäftning. Du kan kontrollera att du fått bort all polish och vax genom att skrapa på ytan med ett mynt. Om det går lätt att skrapa av ytlagret behöver du fortsätta att slipa tills så ej är fallet. Och slipning gör du såklart bäst dammfritt, för bästa arbetsmiljö och för att slippa lägga tid på att städa bort slipdamm.

Bona erbjuder produkter som gör att du aldrig misslyckas. Bona Diamond Abrasives är ett slippapper avsett att förbereda ett gammalt lackerat trägolv för just en överlackering. Slippapprets hårdhet och jämna kornstorlek gör arbetet effektivt och ger ett resultat av högsta kvalitet. Kolla gärna Bonas sliprekommendationer för korrekt slipsekvens. När all gammal polish och vax är borta och trägolvet är rengjort är du redo att applicera Traffic HD, en stark och tålig vattenbaserad 2-komponents lack särskilt lämpad för överlackering. Bonas rengörings- och slipmetod med Diamond Abrasives garanterar att du vid en överlackering får vidhäftning utan efterföljande lacksläpp, något som tidgare varit en stor osäkerhet vid just överlackering. Den ska också ha en säker sammansättning och vara GreenGuard-certifierad för att garantera hållbarhet och säkerhet.

 

 

Trägolvet kan snabbt tas i bruk

När överlackering sker med Bona Traffic HD ger du golvägaren ytterligare en fördel, nämligen att golvet kan tas i bruk endast 12-24 timmar efter behandling. Detta är viktigt ur effektivitetssynpunkt, då golvägaren kan undvika oönskade driftstopp eller nerstängningar som påverkar verksamheten negativt. En överlackering håller nere kostnaderna, förlänger tiden mellan de större renoveringarna och ökar trägolvets livslängd. Lycka till med arbetet, och grattis till din kund som snart kan njuta av ett trägolv som återfått sin fulla lyster och slitstyrka!

Vill du läsa mer om att renovera trägolv? Vi har samlat artiklar med inspiration och kunskap på sidan Konsten att renovera trägolv >>